Ερμής :
Ο Ερμής, ο κοντινότερος στον Ήλιο πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, είναι γνωστός ήδη από την αρχαιότητα : οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι τον είχαν θεοποιήσει από το 3500 π.Χ. στη φιγούρα του Θωθ, θεού της γνώσης, της γραφής και της σοφίας.
Ο Ερμής παρουσιάζεται στον ουρανό μας μαζί με τον Ήλιο, αφού είναι και πιο κοντά του, και εμφανίζεται πιο καθαρά σε εμάς χαμηλά στον ορίζοντα, λίγο πριν την ανατολή και λίγο μετά τη δύση. Καθώς όμως τον βλέπουμε σε χαμηλό ύψος, κοντά στον ορίζοντα, πρέπει να τον κοιτάμε μέσω της πυκνής ατμόσφαιράς μας και είναι δύσκολο να τον εντοπίσουμε.
Λόγω αυτών των δύο εμφανίσεών του, οι αρχαίοι Έλληνες νόμιζαν ότι δεν είναι ένας πλανήτης, αλλά δύο ξεχωριστά ουράνια σώματα, ο "Στίλβων"/"Απόλλωνας" το πρωί και ο "Ερμής" το βράδυ. Πρώτη καταγραφή του Ερμή γνωρίζουμε από τον Τιμόχαρη, τον Αλεξανδρινό, το 300 π.Χ.
Ο Ερμής είναι πολύ γρήγορος! Τρέχει με ταχύτητα 50 Χλμ/sec γύρω από τον Ήλιο μας, εκτελώντας πλήρη περιστροφή σε μόλις 88 ημέρες, άρα ο Ερμής γιορτάζει τη Πρωτοχρονιά του κάθε 3 μήνες ! Για τον λόγο αυτό άλλωστε, ο πλανήτης ταυτίζεται στα λατινικά με τον αρχαίο Ρωμαϊκό θεό "Μερκούριο", τον αγγελιοφόρο θεό, με τα μαγικά φτερωτά σανδάλια που τον βοηθούσαν να πετά στον ουρανό.
Οι πόλοι του Ερμή δεν βλέπουν δυστυχώς ποτέ τον Ήλιο και βρίσκονται μονίμως στο κρύο (-160°C), ενώ ολόκληρος ο πλανήτης παρουσιάζει ακραίες θερμοκρασίες (από -180°C μέχρι 430°C), καθώς έχει σχεδόν ανύπαρκτη ατμόσφαιρα. Λόγω της έλλειψης ατμόσφαιρας επίσης, ο Ερμής χτυπιέται συνέχεια από μετεωρίτες μεγάλους και μικρούς, που έχουν κάνει την επιφάνειά του γεμάτη με κρατήρες, όπως μας έδειξε το 1974 το διαστημικό όχημα Mariner 10, που πήρε τις πρώτες κοντινές φωτογραφίες του Ερμή.
Το όχημα Mercury Messenger έφτασε στον Ερμή το 2011 και ανακάλυψε παγωμένο νερό στους κρατήρες του, ενώ επιβεβαίωσε ότι ο πυρήνας του περιέχει σίδηρο, ευρήματα που θα εξετάσει και η αποστολή BepiColombo, μαζί με τις μαγνητικές ιδιότητες του πλανήτη.
Ο Ερμής είναι τόσο κοντά στον Ήλιο, που ο Ήλιος θα φαινόταν 3 φορές μεγαλύτερος από ό,τι στη Γη, αν τον κοιτούσαμε από την επιφάνεια του Ερμή. Ο Ερμής είναι επίσης η χαρά του χοροπηδήματος, αφού η βαρύτητά του δεν υπερβαίνει το 1/3 της γήινης και κάποιος που ζυγίζει 80 κιλά στη Γη, στον Ερμή θα ζύγιζε περίπου 30 κιλά !
Ας παίξουμε με τον γρήγορο Ερμή και εμείς :
Η περιστροφή του Ερμή :
Καθόμαστε σε ζευγάρια σε δύο καρέκλες πλάτη-με-πλάτη και κρατώντας τον πλανήτη Ερμή (μπάλα) προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε την περιφορά του γύρω από τον Ήλιο, με τη βοήθεια του ζευγαριού μας, όσο πιο γρήγορα μπορούμε !
Περνάμε τη μπάλα-Ερμή γρήγορα στα αριστερά ή στα δεξιά μας, φωνάζοντας "αριστερά"/"δεξιά" (ή ό,τι αποφασίσετε) αντίστοιχα και το ζευγάρι μας πρέπει να γυρίσει γρήγορα προς την αντίθετη κατεύθυνση, για να παραλάβει τη μπάλα και να μας μας την περάσει από όπου θέλει με τον ίδιο τρόπο. Νικητής όποιος ..δεν μπερδευτεί..
Βροχή μετεωριτών :
Χωρίζουμε με το ζευγάρι μας τον πλανήτη μας (δωμάτιο) σε δύο περιοχές, που θα βομβαρδιστούν από μετεωρίτες, όπως γίνεται συχνά στον Ερμή. Μοιράζουμε μεταξύ μας ίσα μπαλάκια (ή κάλτσες σε μπαλάκια). Ξεκινάμε να μετράμε τον χρόνο (2' ή ό,τι αποφασίσουμε) και βομβαρδίζουμε την περιοχή του άλλου με μετεωρίτες-μπαλάκια, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούμε να διώχνουμε τους μετεωρίτες που πέφτουν στη δική μας περιοχή, πετώντας και αυτούς γρήγορα πίσω στη περιοχή του άλλου. Νικητής όποιος έχει τους λιγότερους μετεωρίτες στην περιοχή του, στο τέλος του χρόνου.... Χάος... !
Καλή σας διασκέδαση !