O αέρας είναι ενέργεια. Καθαρή. Ισχυρή.
Ας το θυμηθούμε μια μέρα που θα φυσάει πολύ -και θα μας εκνευρίζει-, για να βρούμε την ευκαιρία να παίξουμε με τον άνεμο.
Μπορούμε να δούμε επιλεκτικά μέρη από videos για τις εφαρμογές του αέρα, τη χρήση του σε ανεμόμυλους και σε φτερωτές για άρδευση από πηγάδια, εξηγώντας τη σημασία που έχει αυτή η τεχνολογία σε μέρη χωρίς καθαρό τρεχούμενο νερό.
Οι άνθρωποι -από τα πολύ παλιά χρόνια- δε χρησιμοποιούσαν τη δύναμη του αέρα μόνο στη θάλασσα, για τα πανιά των πλοίων, αλλά και στη ξηρά.
Ο ανεμόμυλος λέγεται ότι σχεδιάστηκε από τον Ήρωνα της Αλεξάνδρειας, τον 1ο αιώνα μ.Χ.
Τα "πανεμόνια" ήταν ένας τύπος ανεμόμυλου, που χρησιμοποιήθηκε τον 7ο αιώνα μ.Χ. στο Ιράν, για άντληση νερού και άλεσμα σιταριού και υπάρχουν μέχρι τώρα.
Στη σημερινή εποχή, οι ανεμογεννήτριες χρησιμοποιούν τη δύναμη του αέρα για να παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα και υπάρχουν (σχεδόν) παντού.
Ο Ουίλιαμ Καμκγουάμπα (William Kamkwamba) είναι ένα παιδί που γεννήθηκε σε ένα χωριό του Μαλάουι της Αφρικής, χτυπημένο από την ξηρασία και τη πείνα.
Του άρεσε να παίζει με τους φίλους του, αναχρησιμοποιώντας υλικά που έβρισκε πεταμένα και να μαθαίνει καινούρια πράγματα. Δυστυχώς η ξηρασία ανάγκασε την αγροτική οικογένεια του Ουίλιαμ να τον πάρουν από το σχολείο, καθώς δεν είχαν χρήματα να πληρώνουν για την εκπαίδευσή του.
Ο Ουίλιαμ δεν το έβαλε κάτω και σε ηλικία 14 ετών δανείστηκε από τη δημοτική βιβλιοθήκη βιβλία στα Αγγλικά για ηλεκτρονικά και για την αιολική ενέργεια, που μάλιστα έπρεπε να μεταφράσει με τη βοήθεια λεξικού, καθώς ..δεν ήξερε Αγγλικά !
Το 2007 κατάφερε να συναρμολογήσει και να λειτουργήσει μία ανεμογεννήτρια, παράγοντας ηλεκτρικό για το χωριό του, με τη δύναμη του αέρα. Από τότε, έχει συναρμολογήσει αντλίες πηγαδιών και ανεμογεννήτριες από υλικά που βρίσκει, και έχει γίνει γνωστός σε όλο τον κόσμο (η ζωή του έγινε βιβλίο και ταινία).
Ας φτιάξουμε και εμείς τους δικούς μας ανεμόμυλους από απλά υλικά !
Θα κόψουμε μόνο πάνω στις γραμμές στο τετράγωνο πρότυπό μας.
Μετά θα διπλώσουμε απαλά (ΔΕΝ θα τσακίσουμε), ώστε να φέρουμε μία-μία τις τελείες των άκρων στην τελεία της μέσης. Κολλάμε με σελοτέιπ ή κόλλα στικ.
Τρυπάμε τώρα το κέντρο και περνάμε ξυλάκι για σουβλάκια. Για να στερεωθεί και να γυρνάει ελεύθερα ο ανεμόμυλός μας, μπορούμε :
- Να τρυπήσουμε κουτί από γάλα και να περάσουμε ένα κομμάτι από καλαμάκι. Μέσα από αυτό, θα περάσουμε το ξυλάκι με τη χάρτινη φτερωτή μας και είναι έτοιμος ο ανεμόμυλος.
- Να κολλήσουμε καλαμάκι πάνω σε πλαστικό ποτήρι μιας χρήσης (ή όποια άλλη συσκευασία δεν θέλουμε άλλο) και μέσα από αυτό, να περάσουμε το ξυλάκι με τη χάρτινη φτερωτή μας και είναι έτοιμος ο ανεμόμυλος.
Σκέψεις :
- Θα χρειαστεί κάπως να σταθεροποιήσουμε τα χαρτιά που έχουμε διπλώσει, για να μην ανοίξουν. Εμείς βάλαμε πλαστελίνη. Εσείς;
- Θα χρειαστεί να προσθέσουμε αντίβαρο στο πίσω μέρος του ξύλινου άξονά μας, για να μην πέφτει ο ανεμόμυλός μας από το βάρος του χαρτιού. Εμείς βάλαμε πλαστελίνη. Εσείς;
Ας τους τεστάρουμε με σεσουάρ λοιπόν, στην απόλυτη περιπέτεια διάσωσης του γενναίου LEGO Emmet από το πάτωμα, χρησιμοποιώντας τη δύναμη του ανέμου για να σηκώσουμε βάρος !
Σκέψη :
- Θα χρειαστεί να κρατήσουμε σταθερό τον ανεμόμυλό μας, για να αντέξει να σηκώσει το βάρος. Εμείς βάλαμε άμμο μέσα στο κουτί ή κολλήσαμε το κουτί στο τραπέζι. Εσείς ;
- Θα παρατηρήσετε ότι το σχοινάκι μπορεί να τυλίγεται γρήγορα, αλλά μπορεί και να γλιστράει από τον ξύλινο άξονα. Πρέπει να κρατήσουμε το σχοινί να τυλίγεται στο ξυλάκι. Εμείς βάλαμε πλαστικό καπάκι στην άκρη. Εσείς;
Καλή διασκέδαση !
( STEAMUp! )