Ημέρα της Γης - EarthDay



Στις 22 Απριλίου 1970, 20 εκατομμύρια Αμερικανοί (10% του πληθυσμού των ΗΠΑ εκείνη την εποχή) κατέκλυσαν δρόμους, πάρκα, πλατείες και πανεπιστημιουπόλεις σε εκατοντάδες πόλεις, για να διαμαρτυρηθούν για την αδιαφορία απέναντι στο φυσικό περιβάλλον και να απαιτήσουν ένα νέο κοινό μέλλον για τον πλανήτη. Το κίνημα ονομάστηκε "Ημέρα της Γης".



Η πρώτη Ημέρα της Γης, το 1970, ξεκίνησε ως ένα κύμα δράσης, που οδήγησε στην έγκριση πολύ σημαντικών περιβαλλοντικών νόμων στις ΗΠΑ (π.χ. "Clean Water Act", "Endangered Species Act"). Δημιουργήθηκε επίσης η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA), που είχε ως σκοπό τον έλεγχο της εφαρμογής αυτών των νόμων.
Πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο ακολούθησαν το παράδειγμα των ΗΠΑ, υιοθετώντας παρόμοιους νόμους και πρακτικές.

  

Όλα ξεκίνησαν από τη διαμαρτυρία ορισμένων ανθρώπων, χρόνια πριν την πρώτη Ημέρα της Γης, όπως ήταν η Θαλάσσια Βιολόγος Ρέιτσελ Κάρσον, που έγραψε το βιβλίο "Σιωπηλή Άνοιξη" το 1962 (Silent Spring), μιλώντας δημόσια για τον σοβαρό κίνδυνο εξόντωσης πληθυσμών των πουλιών (μέσω βιοσυσσώρευσης) από την υπερβολική χρήση επικίνδυνων ζιζανιοκτόνων στις καλλιέργειες (όπως το DDT), που τότε ήταν κοινή πρακτική και εφαρμοζόταν μέχρι και στους οικιακούς κήπους.



To βιβλίο της πολεμήθηκε πολύ -ειδικά από τις βιομηχανίες αγροχημικών-, αλλά η αλήθεια του ήταν τόσο ξεκάθαρη και οι προβλέψεις του τόσο άμεσες και τρομακτικές, που οδήγησαν στην εφαρμογή του πρώτου ομοσπονδιακού περιβαλλοντικού νόμου στις ΗΠΑ, την περίφημη "Clean Air Act" του 1963 και αφορούσε την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε.



Από τότε, πολλά χρόνια (και πολλοί νόμοι) έχουν περάσει, αλλά τα "προβλήματα του περιβάλλοντος" (που ουσιαστικά είναι καταστροφές που προκαλούν άνθρωποι) δεν έχουν λυθεί.
Το Πρωτόκολλο του Κιότο (1997) ξεκίνησε τον δρόμο για την παγκόσμια Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα (2015) και δεσμεύει τα κράτη του κόσμου σε συγκεκριμένα μέτρα για την αντιστροφή της υποβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος και τη σωτηρία του πλανήτη μας.

  

Άνθρωποι, όπως εμείς τώρα, κρατάμε το μέλλον του πλανήτη στα χέρια μας και οφείλουμε να ενημερωνόμαστε για το φυσικό μας περιβάλλον και την ανάγκη προστασίας του, ενώ πρέπει να προσέχουμε ο τρόπος ζωής μας να φροντίζει το μέλλον της Γης (αειφορία).



Μία από εμάς είναι και η Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, που επιχειρεί να πείσει τους πολιτικούς του πλανήτη για την ανάγκη επιβολής αυστηρότερων μέτρων κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της κλιματικής αλλαγής (μέσω του Φαινομένου του Θερμοκηπίου), που προκαλεί ήδη μη αναστρέψιμη καταστροφή οικοσυστημάτων και συρρίκνωση της βιοποικιλότητας.



Ας διαπιστώσουμε και εμείς πως λειτουργεί το περίφημο "Φαινόμενο του Θερμοκηπίου", με απλά πειράματα μέτρησης θερμοκρασίας με και χωρίς τη χρήση κλειστού συστήματος, παγιδεύοντας τη θερμότητα και βλέποντας άμεσα την αύξηση θερμοκρασίας.

  

Κρατάμε το μέλλον του πλανήτη στα χέρια μας ! Ας το δείξουμε !

Βγάζουμε μια φωτογραφία του εαυτού μας σε στάση "κρατάω-κάτι-μεγάλο-ψηλά-πάνω-από-το-κεφάλι-μου-γελώντας", εκτυπώνουμε και κόβουμε. Ζωγραφίζουμε τη δική μας Γη, κολλάμε και έτοιμη η αφίσα αγάπης για τον πλανήτη !

  

Γη μπορούμε να φτιάξουμε, αν μουτζουρώσουμε λίγο ένα κομμάτι φίλτρο καφέ με πράσινο και μπλε μαρκαδόρο και μετά το βρέξουμε με λίγες σταγόνες νερό. Τα χρώματα απλώνουν και μπερδεύονται μεταξύ τους. Αφήνουμε να στεγνώσει και έτοιμη η Γη μας!

  



Ρωτάμε για να μαθαίνουμε, ακούμε και βλέπουμε τι συμβαίνει στον κόσμο γύρω μας, γιατί κρατάμε το μέλλον του πλανήτη στα χέρια μας.

Δείχνουμε την αγάπη μας για τον πλανήτη που μας φιλοξενεί !

STEAMUp! )