Ο αγώνας για το Νερό : Ότομ Πελτιέ



Χωρίς το νερό δεν θα υπήρχε ζωή στη Γη, όπως την ξέρουμε.

Περισσότερο από το 70% του πλανήτη μας καλύπτεται από νερό σε διάφορες μορφές (σύννεφα,υγρό, πάγοι) και από αυτό όμως μόνο το 2,5% είναι γλυκό (το υπόλοιπο είναι θάλασσα). Από αυτό το ποσοστό γλυκού νερού μόνο το 1% μπορούμε να το πιούμε, γιατί δεν είναι πάγος ή χιόνι.
Από ολόκληρο το νερό του πλανήτη δηλαδή, τελικά μόνο το 0,007% είναι πόσιμο και μπορεί να ξεδιψάσει τα περισσότερα από 7 δις ανθρώπους του πλανήτη !



Δυστυχώς όμως, υπάρχουν περιοχές όπου η πρόσβαση στο νερό είναι δύσκολη.
Υπολογίζεται ότι 1 στους 10 ανθρώπους στον πλανήτη δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό. Υπάρχουν μέρη της Γης, όπου οι άνθρωποι αναγκάζονται να μεταφέρουν νερό από μακριά, γιατί εκεί που ζουν δεν υπάρχει και αυτή είναι μια δουλειά που συνήθως κάνουν γυναίκες και κορίτσια.



Ο χρόνος που χαλάνε για τη μεταφορά νερού, είναι χρόνος που θα έπρεπε να αφιερώνουν στο σχολείο, στη δουλειά ή στην οικογένειά τους. Το νερό που τελικά βρίσκουν, μπορεί να μην είναι καθαρό και μπορεί να τους προκαλέσει σοβαρές ασθένειες.


Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην υποσαχάρια Αφρική, αλλά και αλλού, όπως στον Καναδά, χώρα των G8, δέκατη πλουσιότερη χώρα του κόσμου (2019) και πυρηνική δύναμη :

Ολόκληρες κοινότητες στον Καναδά δεν μπορούν να πλυθούν χωρίς να διατρέχουν κίνδυνο να εκτεθούν σε καρκινογόνες ουσίες και άνθρωποι χρειάζεται να περπατούν καθημερινά μεγάλες αποστάσεις για να φτάσουν σε πόσιμο νερό, γιατί το νερό της βρύσης είναι επικίνδυνο.
Ακόμα και τώρα, ο πλούσιος Καναδάς υποχρεώνει κατοίκους ορισμένων περιοχών του, να βράζουν το νερό της βρύσης πριν το χρησιμοποιήσουν, γιατί αλλιώς είναι επικίνδυνο για την υγεία. Ορισμένες παθογόνες ουσίες είναι ανθεκτικές ακόμα και μετά το βράσιμο!

Μέλος της αυτόχθονης φυλής του Καναδά Ανισινάαμπι, η Ότομ Πελτιέ ζει στο Οντάριο του Καναδά και αγωνίζεται για το πόσιμο νερό από τα 8 της χρόνια, με σκοπό τη προστασία των υδάτινων πόρων του πλανήτη.



Στα 13 της, η Ότομ μάλωσε δημόσια τον Καναδό Πρωθυπουργό, Τζάστιν Τριντό, σε μία επίσημη τελετή το 2016, λέγοντάς του "είμαι πολύ δυσαρεστημένη με τις επιλογές σας".



Η Ότομ επίσης μίλησε αργότερα στη σύνοδο του ΟΗΕ για το νερό (Νέα Υόρκη 2018) και δήλωσε:
 "Δεν γίνεται να τρώμε λεφτά ούτε να πίνουμε πετρέλαιο. Το νερό είναι ιερό. Το νερό είναι ζωή. Η Μητέρα Γη δεν μας χρειάζεται, εμείς τη χρειαζόμαστε."



Το να βρεις λοιπόν γλυκό νερό είναι ένα θέμα, το να είναι και πόσιμο όμως είναι άλλο και είναι η δουλειά Μηχανικών, Χημικών, Μικροβιολόγων, Περιβαλλοντολόγων και άλλων επιστημόνων, να διασφαλίζουν την ποιότητα του πόσιμου νερού.

  

Ας πειραματιστούμε και εμείς με τον καθαρισμό του "βρώμικου" νερού μας!

Μπορούμε να κρατήσουμε το δικό μας αηδιαστικό μίγμα λασπόνερου για μία νύχτα, ώστε να διαχωριστεί το χώμα από το νερό (πρώτη φάση καθαρισμού : καθίζηση).

Μετά, μπορούμε να το περάσουμε από φίλτρο καφέ με μικρά χαλικάκια (πρώτο φιλτράρισμα).



Σε δεύτερη φάση, μπορούμε να το περάσουμε από φίλτρο καφέ που θα έχει λεπτή άμμο.



  

Θα παρατηρήσουμε ότι το νερό μας βγαίνει καθαρότερο.
ΠΡΟΣΟΧΗ : Δεν είναι πόσιμο! 
Γι'αυτό υπάρχει και η τρίτη φάση, η χλωρίωση.
(Διαβάζουμε και το σχετικό βιβλίο της ΕΥΔΑΠ.)

  

Όλες/οι ξέρουμε ότι πρέπει να μην σπαταλάμε νερό. Πως μετριέται όμως η σπατάλη ;

Μπορούμε να εκτελέσουμε ένα απλούστατο πείραμα, στο σπίτι !
 Κλείνουμε την τάπα του νιπτήρα και πλένουμε τα δόντια μας 2 φορές, μία με τη βρύση να τρέχει και μία με τη βρύση κλειστή.
 Μετράμε το νερό που θα μείνει στο νιπτήρα σε ποτηράκια (όσο μπορέσουμε) κάθε φορά και συγκρίνουμε.
 Πόσο καθαρό πόσιμο νερό χάθηκε όταν η βρύση έτρεχε;

Οικονομία στο νερό ! Είναι η ψυχή του πλανήτη μας !

STEAMUp! )