Μικροσκόπια & Εμβολιασμός : Έντουαρντ Τζέννερ, Λουί Παστέρ

Λουί Παστέρ (1822 - 1895), Χημικός

Το 1590 ο Ολλανδός οπτικός Ζαχαρίας Γιάνσεν λέγεται ότι ανακάλυψε το οπτικό σύνθετο μικροσκόπιο.Τα μικροσκόπια έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και εξέλιξη της επιστήμης της Βιολογίας, καθώς ξεκίνησαν την ανακάλυψη και εξερεύνηση των μικροβίων.

Ζαχαρίας Γιάνσεν, (1585 - 1632)

Ένας πολύ σπουδαίος επιστήμονας που τα χρησιμοποίησε για να καταπολεμήσει ασθένειες ήταν ο Γάλλος Χημικός Λουί Παστέρ :




Ο Παστέρ κατάφερε -με σχολαστικά πειράματα- να πείσει τους ανθρώπους, περίπου διακόσια χρόνια πριν, ότι οι αρρώστιες οφείλονται στα μικρόβια (δεν το πίστευαν!). Σήμερα θεωρείται ο «πατέρας» της Βακτηριολογίας μαζί με τον Ρόμπερτ Κοχ.

Όταν ένας συνάδελφος του Παστέρ (ο Εμίλ Ρου ή ο Σαρλ Σαμπερλάν) ξέχασε δείγματα "χολέρας των πουλερικών" στο εργαστήριο, προέκυψε μια αξιοσημείωτη ανακάλυψη! Τα βακτήρια της χολέρας, που αφέθηκαν να αναπτυχθούν υπό εργαστηριακές συνθήκες για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν μπορούσαν πλέον να προκαλέσουν την ασθένεια στα κοτόπουλα !



Παραμελώντας τις καλλιέργειες, οι μικροοργανισμοί είχαν εξασθενήσει. Μετά από αυτή την παρατήρηση, ο Παστέρ σκέφτηκε ότι ο εμβολιασμός με αυτά τα εξασθενημένα μικρόβια θα μπορούσε να προκαλέσει ανοσία στην ασθένεια. Το δοκίμασε στις κότες και πέτυχε !



Μάλιστα, το απέδειξε στην θανατηφόρα ασθένεια της λύσσας, σώζοντας τη ζωή ενός εννιάχρονου αγοριού (Τζόζεφ Μάιστερ), που είχε δαγκωθεί από λυσσασμένο σκύλο το 1885.

Η ιδέα του εμβολιασμού (δηλαδή της πρόκλησης ανοσίας από μία πιο ασθενή μορφή κάποιας ασθένειας) όμως, δεν ήταν καινούργια: ήταν ήδη γνωστή για την ευλογιά. Ο Άγγλος ιατρός Έντουαρντ Τζέννερ είχε ανακαλύψει τον εμβολιασμό ήδη από το 1796, χρησιμοποιώντας την ευλογιά των βοοειδών (δαμαλίτιδα) για να αντιμετωπίσει την ευλογιά στους ανθρώπους, που ήταν πολύ σοβαρή ασθένεια.

Ο Έντουαρτ Τζέννερ εμβολιάζει βρέφος για ευλογιά.

Η μεγάλη διαφορά του Τζέννερ με τη δουλειά του Παστέρ ήταν ότι η εξασθενημένη μορφή των μικροβίων του άνθρακα και της χολέρας είχε παραχθεί στο εργαστήριο του Παστέρ, οπότε δεν χρειαζόμασταν πια να ψάχνουμε για να ανακαλύπτουμε στη Φύση μια φυσικά ασθενέστερη μορφή του μικροοργανισμού, για ανάπτυξη εμβολίων.

Ο Παστέρ Ανακάλυψε  επίσης την "παστερίωση", για να προφυλασσόμαστε από βακτήρια.

Εμείς είδαμε την σύντομη  ταινία animation της ζωής του Παστέρ, όπως την έχουμε υποτιτλίσει :


Είδαμε με τα ψηφιακά σχολικά μικροσκόπιά μας από κοντά διάφορα αντικείμενα:

  

  

  

Όσες και όσοι τολμάμε, αναπτύσσουμε τη δική μας καλλιέργεια μικροοργανισμών σε θρεπτικό υλικό, παίρνοντας δείγματα από το σπίτι, και τους βλέπουμε στο μικροσκόπιο..

    

Συγκεντρώνουμε με μπατονέτα σκόνη/υγρό/βιολογικό υλικό από όποιο αηδιαστικό μέρος θέλουμε (π.χ. πατούσες, κινητό, τηλεκοντρόλ, νεροχύτης, κλπ..), ανοίγουμε τα έτοιμα αποστειρωμένα τρυβλία με άγαρ (PCA ή άλλα) και χαϊδεύουμε με τη μπατονέτα το θρεπτικό υλικό. Κλείνουμε τα τρυβλία και τα αφήνουμε ήσυχα και μακριά από παιδιά και κατοικίδια για 24 ώρες τουλάχιστον, κάτω από λάμπα που ζεσταίνει ελαφρά (μέχρι 30°C). Θα ανακαλύψουμε ότι μικροοργανισμοί υπάρχουν παντού γύρω μας !

  

Ή ζωγραφίζουμε τους δικούς μας αστείους ιούς κάτω από το μικροσκόπιο, όπως έκανε και ο Παστέρ, που μάλιστα ήταν πολύ καλός στο σχέδιο!

  



STEAMUp! )