Μπορούμε να φουσκώσουμε ένα μπαλόνι, χωρίς να το φυσήξουμε ;
Ώπα, ώπα, τί;
Αέρια υπάρχουν πολλά και διαφορετικά. Δεν είναι μόνο ο αέρας που αναπνέουμε (80% άζωτο και 20% οξυγόνο), αλλά και το διοξείδιο του άνθρακα, που παράγεται από την εκπνοή μας και την αναπνοή των φυτών ή το μεθάνιο, που παράγεται από ..πορδές, τα καυσαέρια και άλλα πολλά.
Διοξείδιο του άνθρακα μπορούμε να παρασκευάσουμε και με χημικό τρόπο, με την αντίδραση μαγειρικής (διττανθρακικής) σόδας με ξύδι :
NaHCO3 + CH3COOH → Na+(aq) + CH3COO-(aq) + H2O +CO2↑
(σόδα) + (ξύδι) → (ιόντα οξικού νατρίου) +(νερό) +(διοξείδιο του άνθρακα)Έτσι, με σόδα και ξύδι, μπορούμε να φουσκώσουμε ένα μπαλόνι, παγιδεύοντας το παραγόμενο διοξείδιο του άνθρακα.
Χρειαζόμαστε ένα χωνί και ένα καινούριο μπαλόνι. Ας περάσουμε το στόμιο του μπαλονιού στο άκρο του χωνιού:
Και ας βάλουμε δυο γεμάτα κουταλάκια του γλυκού σόδα μέσα στο μπαλόνι, με τη βοήθεια του χωνιού μας:
Και αφού βάλουμε 2-3 δάχτυλα ξύδι σε ένα άδειο μικρό πλαστικό μπουκάλι νερού (500ml), περνάμε το στόμιο του μπαλονιού με τη σόδα στο στόμιο του μπουκαλιού:
Έτοιμες; Έτοιμοι;
Σηκώνουμε το μπαλόνι με τη σόδα όρθιο και ..... Η αντίδραση ξεκινά !
Η σόδα πέφτει μέσα στο ξύδι και παράγεται διοξείδιο του άνθρακα (που φαίνεται από τις μπουρμπουλήθρες που ανεβαίνουν στο μπουκάλι μας) και φουσκώνει το μπαλόνι:
Η αντίδραση μάλιστα είναι εξώθερμη και θα νιώσουμε την ενέργειά σας, πιάνοντας το μπουκάλι μας, που θα ζεσταίνεται ελαφρά.
Καλή διασκέδαση με τη Χημεία !
( STEAMUp! )